**Q1. The expenditure on the project __________ as follows: equipment Rs.20 lakhs, salaries Rs.12 lakhs, and contingency Rs.3 lakhs.**

Ans: Breaks Down.

Question 1 Explanation:

Break down: to separate, or to separate something, into smaller parts. For example,The data breaks down into three main categories.

Note that 'breaks down' or 'break down' will depend on singular (e.g., expenditure) or plural (e.g., expenditures) form of the subject in a given sentence. So, option (C) is correct.

**Q2. The search engine’s business model ________ around the fulcrum of trust.**

Answer : Revolves

Question 2 Explanation:

revolve: move in a circle on a central axis.

play: engage in activity for enjoyment and recreation rather than a serious or practical purpose.

sink: go down below the surface of something, especially of a liquid; become submerged.

burst: break open or apart suddenly and violently, especially as a result of an impact or internal pressure.fulcrum means the point against which a lever is placed to get a purchase, or on which it turns or is supported. SO, revolve is most appropriate. Option (A) is correct.

**3. A court is to a judge as _________ is to a teacher**

Answer : a school

A court is a place where judges hear cases, similarly, a school is a place where teachers teach students. So, option (D) is correct.

**4. he police arrested four criminals – P, Q, R and S. The criminals knew each other. They made the following statements:**

**P says “Q committed the crime.”**

**Q says “S committed the crime.”**

**R says “ I did not do it.”**

**S says “What Q said about me is false”.**

Assume only one of the arrested four committed the crime and only one of the statements made above is true. Who committed the crime?

Assume only one of the arrested four committed the crime and only one of the statements made above is true. Who committed the crime?

Question 4 Explanation:

Given that only one person committed the crime and only one given statement is correct.

When P is correct and Q, R, S are false: it implies,Q committed crime, S did not commit crime, R committed crime, S committed crime.

This situation is impossible.

When Q is correct and P, R, S are false: it implies,Q did not commit crime, S committed crime, R committed crime, S committed crime.

This situation is impossible.

When R is correct and P, Q, S are false: it implies,Q did not commit crime, S did not commit crime, R did not commit crime, S committed crime.

This situation is impossible.

When S is correct and P, Q, R are false: it implies,Q did not commit crime, S did not commit crime, R committed crime, S did not commit the crime.

This situation is possible means R has committed crime.So, option (B) is correct.

**5. Two cars at the same time from the same location and go in the same direction. The speed of the first car is 50 km/h and the speed of the second car is 60 km/h. The number of hours it takes for the distance between the two cars to be 20 km is _________. Note: This was Numerical Type question.**

Answer : 2

Question 5 Explanation:

Given two cars at the same time from the same location and go in the same direction with speed of 50 km/h and 60 km/h. Therefore, after 1 hour,distance traveled by first car (with speed of 50 km/h) = 50*1 = 50 km And, distance traveled by second car (with speed of 60 km/h) = 60*1 = 60 km So, distance between these cars = 60 - 50 = 10 km

After 2 hour,distance traveled by first car (with speed of 50 km/h) = 50*2 = 100 km And, distance traveled by second car (with speed of 60 km/h) = 60*2 = 120 km So, distance between these cars = 120 - 100 = 20 km

Alternative way:→ (distance traveled by second car) - (distance traveled by first car) = 20 km → (S2*T) - (S1*T) = 20 → (60*T) - (50*T) = 20 → 10*T = 20 → T = 2

Therefore, option (B) is correct.

**6. Ten friends planned to share equally the cost of buying a gifts for their teacher. When two of them decided not to contribute, each of the other friends had to pay Rs. 150 more. The cost of the gift was Rs. _________ .**

Answer : 6000.

Question 6 Explanation:

Let share of each student = x Since cost of gift will be same in both situation, therefore,→ 10*x = 8*(x + 150) → 10*x = 8*x + 8*150 → 2*x = 8*150 → x = 8*150 / 2 → x = 600

Therefore, cost of gift is,10*x = 10*600 = 6000

Option (C) is correct

**7. “A recent High Court judgement has sought to dispel the idea of begging as a disease – which leads to its stigmatization and criminalization – and to regard it as a symptom. The underlying disease is the failure of the state to protect citizens who fall through the social security net.” Which one of the following statements can be inferred from the given passage?**

(A) Beggars are lazy people who beg because they are unwilling to work

(B) Beggars are created because of the lack of social welfare schemes

(C) Begging is an offence that has to be dealt with firmly

(D) Begging has to be banned because it adversely affects the welfare of the state

Answer: (B)

Explanation: The passage is clearly state that the underlying disease behind begging is the failure of the state to protect citizens who fall through the social security net.

So, option (B) is correct.

**8. In the given diagram, teachers are represented in the triangle, researchers in the circle and administrators in the rectangle. Out of the total number of the people, the percentage of administrators shall be in the range of _________ .**

(A) 0 to 15

(B) 16 to 30

(C) 31 to 45

(D) 46 to 60

Answer: (C)

Explanation: No of administrator,= 10+20+20 = 50

Total no of person,= 80+20+20+40 = 160

Percentage of administrators,= (50/160)*100 = 31.25 %

Note that question ask percentage of administrators belongs in given range.

Since 31.25 percent is belong in 31 to 45 range. So, option (C) is correct.

**9. In a college, there are three student clubs, Sixty students are only in the Drama club, 80 students are only in the Dance club, 30 students are only in Maths club, 40 students are in both Drama and Dance clubs, 12 students are in both Dance and Maths clubs, 7 students are in both Drama and Maths clubs, and 2 students are in all clubs. If 75% of the students in the college are not in any of these clubs, then the total number of students in the college is _____________.**

(A) 1000

(B) 975

(C) 900

(D) 225

(A) 1000

(B) 975

(C) 900

(D) 225

Answer: (C)

Explanation: Note that given 2 students are in all clubs so these are common in given each two group. After deducting 2, the Venn diagram is,

Therefore, total number of students participating in any of these clubs,= 60 + 80 + 30 + 38 + 2 + 10 + 5 = 225

Given only these are only 25% of the total number of students in the college (75% of the students in the college are not in any of these clubs.). Therefore, total total number of students in the college,x*0.25 = 225 = 225/0.25 = 900

So, option (C) is correct.

**10.Three of the five students are allocated to a hostel put in special requests to the warden, Given the floor plan of the vacant rooms, select the allocation plan that will accommodate all their requests.**

Request by X: Due to pollen allergy, I want to avoid a wing next to the garden.

Request by Y: I want to live as far from the washrooms as possible since I am very much sensitive to smell.

Request by X: Due to pollen allergy, I want to avoid a wing next to the garden.

Request by Y: I want to live as far from the washrooms as possible since I am very much sensitive to smell.

Request by Z: I believe in Vaastu and so I want to stay in South-West wing.

The shaded rooms are already occupied. WR is washroom

(A)

(B)

(C)

(D)

Answer: (D)

Explanation: In all other option except D, Z is not staying in south-west wing. Since Z believe in vastu, he can stay in Any of the south-west wings but not in any other wing.

In option (D) X is away from the garden as well as Y is away from the washroom.

So, option (D) is correct.

## No comments:

## Post a Comment